2006 Château Bonnin Pichon Grande Réserve

Kesäkuussa kiva saksalainen nettikauppa tarjosi yli 50 € tilauksiin kaupan päälle 4kpl Schott-Zwieselin Viña-sarjan laseja, jotka ainakin minun silmiini näyttävät lähes identtisiltä stockalla myytävien saman sarjan Bordeaux-lasien kanssa, ja meikäläinenhän tarttui tarjoukseen välittömästi. Lasien saavuttua niistä oli lähes pakko pikimmiten päästä nauttimaan tämän maailman tunnetuimman viinialueen punkkua.

Vaikka pidän voimakkaista, tanniinisista punkuista, jotka on tehty ruokien ehdoilla välittömän nautinnon tuottamisen sijaan, taloudessamme ei juurikaan juoda Bordeaux’n viinejä. Syitä ei ole vaikea etsiä, sillä tarjontaa on näillä leveyksillä omalle budjetille heikosti, ja ulkomailla hiihdellessä on vaikeaa lähteä arvailemaan tuntemattomista aateliskalenterin ulkopuolelle lukeutuvista viineistä niitä ostamisen arvoisia yksilöitä.

Yleisen käsityksen mukaisesti Alkon valikoiman halpiksista kaiketi punkut Senilhac ja Bonnin Pichon ovat jo useita vuosikertoja olleet hyviä ostoksia ja siinä missä ensimmäisen olen pystynyt jo jonkin aikaa allekirjoittamaan 2005 vuosikerran ollessa nannaa, oli jälkimmäinen toistaiseksi jäänyt kokematta. Yksi pullo Bonnin Pichonia sattui kaapissa jo olemaan, joten hetki oli kypsä korkkaamiselle rehellisen entrecôten kera.

Tummanpunainen, hiukan valoa läpi päästävä väri vihjailee jo tulevasta ruskettumisesta.

Tumma tuoksu ei varsinaisesti räjähdä sieraimiin, mutta siitä löytyy kuitenkin selkeästi mustaherukkaa, seetripuuta sekä häivähdys savua.

Makuprofiili on hiukan yksioikoinen tarjoten freesiä mustaherukkaa, luumua ja tammea. Suutuntuma on keskitäyteläisen ja täyteläisen välimaastossa, ja sen runkona toimivat suun tehokkaasti puhdistavat ja kuivattavat tanniinit. Kokonaisuus on mehukas, raikas ja tasapainoinen (kuinka monesta Etelä-Amerikan punkusta voi sanoa tässä – tai missä vain – hintaluokassa samaa?). Vaikka makumaailma on simppeli, on viini silti erittäin nautittava ja ruokaystävällinen, ja toimii saumattomasti pihvin kanssa.

Erityisesti vaihtoehtojen vähyydestä johtuen on kiva huomata, että alta 14 euron on saatavilla kaksi näinkin laadukasta Bordeaux’n punkkua. Senilhacissa on tosin jo vuosikerta 2007, joka tunnetusti on yleisesti heikko, mutta tätä Bonnin Pichonin 2006:a voisi hyvinkin kuvitella ostavansa lisää. Vaikka tanniineja löytyy tässä vaiheessa reilusti, tekevät juuri ne viinistä oivallisen kumppanin veriselle pihville tai kovemmille juustoille, ja hedelmää on kyllä tarpeeksi tasapainottamassa kokonaisuutta.

Loppukaneettina lasit olivat mainiot ja pihvit sienikastikkeineen herkkua, joten kokonaisuus oli aika lähellä kymppiä vaikka aineksina oli ”vain” perus-bordeauxia ja entrecôtea. Köyhäily rules!

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s