N.V. Bonnaire Champagne Blanc de Blancs Brut Grand Cru

Yksi sisään, yksi ulos-periaatteen mukaisesti Pierre Petersin Extra Brutin mennessä viinikaappiin oli aika korkata kaapista jonkinmoinen skumppa. Tiistai on yhtä hyvä päivä kuin mikä tahansa muukin korkata pullo kuohuvaa, kunhan viinin kylkeen kasaa Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan-kirjan ohjeiden mukaisen Crème Ninon-hernekeiton, jotta kyse on ruokajuomasta eikä pelkästä päihtymisinstrumentista.

Vähästä oli helppo valita. Koska uusin ostos oli rutikuiva Chardonnay-samppis, oli luontevaa korkata samanmoinen, jottei hamassa tulevaisuudessa olisi oikeasti vaikeita päätöksiä edessä. Avokin joululahjaksi ostama pullo oli maannut kaapissa jo tovin, saaden sitä kuuluisaa pulloikää, jota samppanjoille monesti suositellaan.

Hernekeitto syntyi helposti, herneiden riipimisen ja kurpitsansiementen etsimisen ollessa työläimmät vaiheet. Kotimaista hernekeittoa vihaavana odotukseni olivat matalat, mutta patonkimaan versio osoittautui varsin herkulliseksi. Toisaalta mikään ruoka, joka sisältää kuohukermaa, samppanjaa sekä paistettua pekonia tuskin voi olla kauhean pahaa. Ateriakokonaisuuden varsinainen hinta maksettiin taas seuraavana päivänä, kun herneet alkoivat jylläämään elimistössä, mutta ei siitä sen enempää.

Samppis on väriltään tyypillisen vaalean keltainen, ja sisältää paljon pieniä kuplia (shocking news…).

Lempeän herkullisessa tuoksussa löytyy runsaasti sitrusta, vaniljaa sekä kermaista paahtoleipää.

Kuohu täyttää suun ja pysyy koossa pitkään. Maussa on greippiä, sitruunaa, mineraalisuutta sekä paahtoleipää. Maku on runsas, mutta vastapainoksi viinissä on erittäin napakat, mutta hyvin integroituneet hapot. Rutikuivuudesta huolimatta viini on niin runsaan hedelmäinen, että mistään terävyydestä tai aggressiivisuudesta ei ole merkkiäkään. Tasapainoista tavaraa.

7kk kypsyttely on epäilemättä tehnyt viinille hyvää, ja pieni lisäkypsytys voisi tehdä kokonaisuudesta vieläkin harmonisemman. Suomen oloissa matalahko hinta (35,90 €) tekee mielestäni tästä varsin hyvän ostoksen, ja voisin hyvinkin ostaa toiste, mikäli en jostain syystä haluaisi sijoittaa ylimääräistä 8 euroa Larmandier-Bernieriin. Toimi keitonkin kanssa kohtuullisesti, tosin astetta kevyempi skumppa olisi ehkä ollut optimaalinen valinta.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s