2004 Cave de Tain l’Hermitage Hermitage

Huhtikuisen St. Joseph-hehkutuksen jälkeen Rhonelaista Syrahia ei ole meikäläisen kohdalla lasiin päätynyt. Tähän tuli kuitenkin vastikään muutos, kun kaapista tarttui spontaanisti käteen kuuluisan ja arvostetun Hermitage-alueen ”entry-level”-punkku.

Hermitagen punkut ovat Côte-Rôtien ohella Pohjois-Rhônen kalleimpia, pullohintojen lähtiessä Suomessa noin viidestäkympistä ylöspäin. Viinit ovat ihanteellisesti elegantilla tavalla lihaisia ja voimakkaita, mutta kuitenkin hyvin erilaisia kuin stereotyyppiset Aussi-Shirazit. Paikallisen co-operativen eli viiniosuuskunnan pullote irtosi Tallinkilta vaivaisella 22 eurolla.

Rusehtava, tiilenpunainen väri on ohuehko.

Kiehtova kuiva tuoksu sisältää tummaa kirsikkaa, lyijykynän täytettä, hiukan paahteista tammea, tupakkaa ja pekoninrasvaa, sekä pientä yrttisyyttä.

Täyteläistä suutuntumaa pitävät kasassa napakat tanniinit ja selkeä hapokkuus. Mausta löytyy kirsikkaa, mausteita, lihaa ja hiukan tammea. Pieni mineraalinen vivahde on myös havaittavissa. Tanniinit kuivattavat, ja loppumaku on hyvällä tapaa bitterinen.

Voimakkuudesta ja mehukkaasta hedelmästä huolimatta kokonaisuus maistuu miellyttävällä tavalla kepeältä. Offeruksen tapaan viinissä on paljon makua ja kerroksia, mutta viini on raikas ja hyvin balanssissa. Viinin aukeaminen karahvissa oli selkeästi havaittavissa, ja tunnin ilmaamisen jälkeen maku oli kuin eri planeetalta verrattuna siihen, mitä se oli heti korkkaamisen jälkeen.

Viini edustaa odotetusti alueensa heikompaa osastoa, mutta siitä löytyy kuitenkin paljon alueen viineille tyypillisiä piirteitä tasapainoisessa paketissa. Pahin puute on lähinnä ns. herkullisuus-elementti, joka esimerkiksi Offeruksesta löytyy. Mielestäni kuitenkin hintaisekseen kohtuullinen ostos tuhdimman liharuuan kumppaniksi, ja hyvä tapa päästä sisälle Pohjois-Rhônen punkkuihin. Kyseinen 2004 vuosikerta tulee vielä säilymään vuosia, mutta varsinaista syytä lisäkypsyttelylle ei varmaankaan ole.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s