2009 Pierre de Chabliseau Chablis 1er Cru Montmains Vieilles Vignes

Syksyllä 2010 Riikan lentokentällä ”duty free”-putiikin viinivalikoima oli melko surkeaa katsottavaa. Valikoima oli suppea ja hinnoiltaan pääosin kotimaan tasolla.

Itse asiassa jo kaupunkia kierrellessäni olin kiinnittänyt huomiota, että laatuviinit olivat kaikkialla kalliita riippumatta siitä, oliko kyseessä erikoisliike vai marketti. Erikoisliikkeissä koitin zuumailla, josko monopolivapaassa maassa voisi esimerkiksi bongata pientuottaja-samppanjoita edullisesti. Ei toki, halvimmat 0,75l pullot liikkuivat siellä 40 euron paikkeilla kautta linjan, ja hyllyillä notkuivat juurikin ne samat mainstream-NV:t kuin Alkossakin. Lähempänä satasta alkoi jo monissa kategorioissa löytymään valinnanvaraa, mutta omalla budjetilla ei juurikaan ollut löytöjä tehtävissä. Pienellä otannalla monopolittomuus ei siis ainakaan Riikassa ole tehnyt viiniamatöörejä autuaiksi.

Lentokentällä tarjontaa oli siis myös heikosti. Etenkin, kun se perus 12 € Nipozzano Riserva ei tällä kertaa houkutellut. Viimein silmiini osui kuitenkin täysin tuntemattoman tuottajan Montmains-palstan Premier Cru Chablis, jossa lähinnä mietitytti todella nuori ikä. Yleensähän kyseisen kategorian tuotteet löytyvät hyllystä 2-4 vuoden ikäisiä, mutta toisaalta useimpia ei tynnyrikypsytetä, joten sama kai se on lykätä pullo ulos jo aikaisemmin. Hintaa oli kuitenkin vain 16,90 € ja vaihtoehdot vähissä, joten valinta oli helppo.

Vinkku on väriltään kalpeahkon kultainen.

Tuoksu on huumaavan runsas. Hunajaa, mehiläisvahaa, aprikoosia, sitrusta ja kermavaahtoa. Kerrassaan mahtava aromipläjäys, ehkä jopa vähän överi Chablis’lle. En silti ala valittamaan epätyypillisyydestä, päinvastoin.

Suutuntuma on täyteläinen ja hiukan öljyinen, mutta kuitenkin raikas terävän hapokkuuden ansiosta. Mausta irtoaa sitrusta, omenaa ja hentoa mausteisuutta. Myös pieni kermaisuus on läsnä, mikä miellyttää meikäläistä lähes poikkeuksetta. 13 % alkoholi tuntuu vain hiukan, mutta kaiken kaikkiaan viini on tasapainoinen, hyvärakenteinen ja huuhtoo suun tehokkaasti.

Kokonaisuutena kerrassaan mainio Chablis, tasoa ylempänä kaikkia maistamiani alueen perusvinkkuja ja ainakin monopolin Laroche Les Vaudevey jää mielestäni tälle hiukan jälkeen. En tiedä miten paljon tuolla Vanhat Köynnökset-merkinnällä on painoarvoa, mutta Chablisten kohdalla tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun löydän sen varsin onnistuneen viinin etiketistä (Brocardin portfoliossa Sainte Claire VV on mielestäni astetta ylemmän luokan tuotteiden tasolla). Joka tapauksessa jos tämä tuote tulee tulevaisuudessa kentillä vastaan, en epäröi ostaa lisää. Selkeästikin tällä kertaa löytyi helmi, vaikka valikoimaa ei juurikaan ollut tarjolla.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s