2009 Mosel ja Rheingau

Robert Parkerin (!) nettisivuston vuosikertataulukon mukaan vuosikerta 2009 oli Moselin ja Rheingaun alueilla 95 ja 93 pisteen arvoinen, sanallisesti ilmaistuna ’Outstanding’. Samantasoisen arvion on tosin saanut Moselin alueella kahdeksan edellistä vuosikertaa ja Rheingaunkin kohdalla kuusi edellisestä kahdeksasta. En ota kantaa siihen kuinka relevantti taulukko on, mutta sattumoisin viime aikoina on tullut haalittua ja nautittua juurikin kyseisten alueiden viinejä.

Kesä on tyypillisesti säiden puolesta valkkarisesonkia, mutta grilliruokien puolesta punkkusesonkia. Itse en viihdy paljoakaan grillin äärellä, joten kesällä kuluu enemmissä määrin raikkaita valkoviinejä. Ranskalaiset Sauvignon blancit ovat oma lukunsa, mutta eniten minuun vetoaa eurooppalaiset Rieslingit raikkautensa, monipuolisuutensa ja ruokaystävällisyytensä takia. Tällä kertaa ruuan huuhtojina on siis toiminut saksalaisia kuivia perusviinejä.

2009 Prinz von Hessen Riesling Qualitätswein trocken2009 Prinz Von Hessen Riesling Qualitätswein trocken

Hailakka keltainen väri tukee odotuksia kevyestä kesäviinistä. Hillitty tuoksu tarjoaa sitrusta, hiivasakkaa ja karambolaa, mutta siinä on myös metallinen vivahde.

Makuprofiilissa loistaa sama hillitty sitrus pienen yrittisyyden värittämänä. Kevyen suutuntuman runkona toimii terävä, mutta kokonaisuuteen sopiva hapokkuus.

Helposti nautittava, tasapainoinen ja miellyttävän kepeä valkkari, joka on omiaan tähän vuodenaikaan. Saksanmaan hinnoilla (6-9 €) tämä Suomen kuninkaan jälkeläisten tuotos on  kategoriansa malliesimerkki ja hyvä hintalaatusuhde.

2009 Markus Molitor Graacher Domprobst Riesling Kabinett

Kevyesti vihreään vivahtava haalea väri tuo vahvasti mieleen sitruuna-Fantan. Runsaan aromaattinen, mutta samalla kirpeähkö tuoksu on täynnä päärynää, greippiä, persikan kiveä sekä voikukkaa.

Samat fleivorit toistuvat pitkälti maussa, joka on varsinainen tuttifruttihedelmäpommi, eli kypsää hedelmää löytyy muille jaettavaksi asti. Tämä voisi olla hyvä asia, mikäli viinin muut palaset pitäisivät hedelmän aisoissa. Hapokkuus ei kuitenkaan ole aivan riittävällä tasolla, vaan viini tuntuu auttamatta epätasapainoiselta ja levottomalta, mikä ilmenee ennen kaikkea raikkauden puutteena.

Vaikka happoja voisi olla enemmän, ei viiniä voi latteaksi kutsua. Runsas maku kestää pitkään, ja hyvin viilennettynä viini on kyllä varsin helposti nautittavaa. Loppupeleissä Mosel trocken on kuitenkin vaikea, usein parjattu viinityyli, ja tämä viini ei edusta kategoriansa parempaa osastoa.

2009 Prinz von Hessen Riesling Kabinett trocken

Vaikka väriltään viini on samaa kalpeaa keltaista kuin kaksi aiempaakin, on tässä viinissä havaittavissa myös jotain muuta: suuri määrä liikkumattomia pieniä kuplia ovat lasissa vihjailemassa runsaasta hapokkuudesta. Lähes aina hyvä merkki.

Terävässä tuoksussa löytyy sitrushedelmiä sekä sitruunan kuorta.

Maussa hedelmä ei runsaudessaan jää juurikaan jälkeen Graacher Domprobstista, mutta siihen yhtäläisyydet jäävätkin. Tämän viinin kohdalla hedelmäisyys on huomattavasti raikkaampaa, ja runsaan suutuntuman taustalla jyllää raivokas hapokkuus. Rasvaisen kalaruuan seurassa tämä mineraalinen viini pelaa loistavasti joukkueen pussiin ja huuhtoo lopuksi suun moitteettomasti.

Ruokailun jälkeen hedelmä pääsee ehkä hiukan enemmän valloilleen, mutta näillä palasilla voi hyvin edustaa suotuisaa muutaman vuoden kehitystä viinille. Kaiken kaikkiaan kokonaisuus on jo nyt todella tasapainoinen ja voittaa kaksi aiempaa viiniä rinnan mitalla.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s