2008 Domaine Huet Vouvray Demi-Sec Le Haut-Lieu

Harvakseltaan tulee viinien nauttimisen jalon harrastuksen parissa vastaan täysin uusia kokemuksia, jotka lyövät täysin ällikällä. Yksi syy on varmaankin Alkon valikoimien suhteellinen suppeus. Onhan se hienoa, että Chilen, Australian ja Argentiinan hyllyt pullistelevat, mutta vaihtelukin virkistäisi välillä. Tuntuu, että viime vuosien aikana on tullut pääasiassa tuhottomasti uusia perusgrilliviinejä, Pinot Noireja (etenkin Uudesta-Seelannista) sekä vaihtelevan kokoisia eriä Itävallan valkoisia, joista tosin viimeisen kohdalla meikäläisellä ei ole tippakaan valittamista :). Ehdottoman hienoa että valikoima elää, mutta mielestäni pääpaino on liikaa sellaisissa viineissä, jonka kaltaisia monopolilla on jo myynnissä.

Siksi olikin sairaan päheetä, kun selaillessani tänään lounasaikaan Juuren viinilistaa, osui silmiini monien ulkomaisten viinibloggaajien rajatonta ihailua nauttivan Domaine Huet’n vinkku. Olin täysin kokematon kyseisen tuottajan suhteen, ja yleensäkin ranskalainen Chenin Blanc itsessään on ollut minulle jotakuinkin kysymysmerkki lukuunottamatta yhtä Savennieres-kokeilua, jota voisi lähinnä kuvailla sanalla mielenkiintoinen. Sanat Demi-Sec johdattelivat sen verran, että päätin nauttia lasillisen lounaan jälkeen.

Kirkas kullankertainen neste kimaltelee lasissa.

Huumaavasta tuoksusta irtoaa raikasta aprikoosia, hunajaa ja ties mitä muuta. Lähin mielleyhtymä on Moselin alueen makeammat laatuviinit.

Maun kuvaileminen ei tunnu oikealta, koska jokaisen hyvien viinien ystävän tulisi kokea tämä viini henkilökohtaisesti. Atomipommillinen freesiä, runsasta hedelmää, josta voi haarukoida vaikkapa aprikoosia ja persikan kiveä. Vaikka maku on uskomattoman runsas ei viini kuitenkaan ole raskas, vaan hapot kannattelevat kokonaisuutta paradoksaaliseen höyhenen kevyeen täyteläisyyteen. Lähes 30g/l jäännössokeria ja viini maistuu silti herkullisella tavalla hiukan kirpeältä ja raikkaalta. Pitkä jälkimaku jättää autuaan tunteen, mutta silti pian on pakko ottaa lisää.

Nyt tiedän mistä kaikki hehkutus on johtunut. Ensimmäisestä huikasta lähtien oli selvää, että kyseessä on spesiaali viini. Domaine Huet on onnistunut kerralla iskostumaan mieleeni pysyvästi, ja enpä yllättyisi, vaikka löytäisin itseni Juuresta tai Latvasta siemailesta lisää tätä jumalten nektaria. Vielä kun tätä ja vastaavia saisi Alkosta…

PS. Syy miksi edes päädyin selaamaan viinilistaa, oli tiskillä nököttäneet bränikät Sukulan Barolo-pullot. 90 € hinta ja nuori vuosikerta (2007) takaavat, että itse en kyseistä viiniä päädy tilaamaan, mutta onpahan kiinnostava uutuus silti.

Advertisements

3 thoughts on “2008 Domaine Huet Vouvray Demi-Sec Le Haut-Lieu

  1. Huet on mun suosikkeja myös… Taitaa olla Vouvrayn kärkinimi. Huetin huuhtelu Latvassa on varsin suositeltavaa puuhaa!

    • Mä oon aina halunnut nauttia vinkut ruuan tai edes pienen purtavan kanssa, poislukien ehkä osa samppanjoista ja kypsemmät makeet viinit, jotka menee kivasti sellaisenaanki. Le Haut-Lieu oli kuitenkin just pelkiltään täydellistä ja en tiedä mihin ruokaan sitä yhdistäis, ja haluisinko edes yhdistää mihinkään. Nyt kun Suklaaomenafondant Ålvados-kastikkeella on poistunu Juuren listalta niin saatan hyvinki skippaa jatkossa jälkkärit ja ottaa sen sijaan lasin Huetia =)

  2. Päivitysilmoitus: Viini ja odotukset | Elämän pienet ilot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s