Pommeja ja eleganssia

Ja taas puskee väkipakolla uutta blogitekstiä. Lasista on löytynyt yli keskitason hintaista tavaraa, mutta älyttömiä kiksejä kirjoittamiseen ei ole irronnut. Isketään nyt silti viimeisimmät kokemukset tulevien pääsiäisherkuttelujen alta pois.

Joskus vuosi takaperin tuli tämmöinen poistettua kaupasta Gary Vaynerchukin hehkutuksen johdosta. Mikään kiire korkkaamiselle ei olisi ollut, mutta enpä tätä ollut aikonut varsinaisesti kypsytelläkään pitkässä juoksussa.

Ajanpuutteen takia korkkasin ja kaadoin. Tuhti, kehnonlaisesti tasapainossa ja melkoinen holin polte maun loppuosassa. Makumaailma suoraan sanottuna tylsän yksiulotteista tummaa marjaa. Kelpasi kuitenkin pihvin huuhteluun, mutta loput tuli iskettyä jääkaappiin.

Kaksi päivää siinä meni, että pullo tuli korkattua uudestaan. Simsalabim! Johan oli neste muuttunut pullossa. Tuoksu huumasi tummalla marjaisuudella, vaniljalla, tallinnurkalla ja viikunan vivahteella. Suutuntuma oli edelleen tuhti, mutta kokonaisuus tuntui nyt olevan kasassa ja paremmin fokusoitunut. Pehmeästä, mehukkaasta mausta löytyi jopa mineraalisuutta. Poltetta tuntui edelleen, mutta se ei häirinnyt liikaa ja viini oli ehdottoman juomakelpoista. Kaiken kaikkiaan kaksi päivää jääkaapissa teki ihmeitä, ja vaikka viini ei tyylillisesti helli omaa makuani, on sen ansiot pakko tunnustaa. Kelpo moderni espanjalainen, jonka konsentraation alta löytyy hyvä runko, ja jolla on vielä hyvin vuosia edessä.

Marche ei ole alueena mitenkään tuttu, johtuen paljolti heikosta edustuksesta Alkossa. Italian vähemmän tunnetut alueet kuitenkin kiinnostavat, ja kun tämmöinen vanhemman vuosikerran jotakuinkin järkihintainen tuote ilmestyy valikoimiin, on suhteellisen no brainer päätös ottaa pullo testiin.

Jatkuvasti muuttuva tuoksu ansaitsee täydet pisteet ja papukaijamerkin: luumua, tummaa kirsikkaa, oliiveja, tallia, lihalientä, savua, verta ja tammea on jokaista havaittavissa ainakin jossain vaiheessa. Täyteläinen ja hiukan hillomainen suutuntuma laskee fiiwiksiä, mutta rakenteellisesti viini on kuitenkin kohdillaan, ja pyöristyneet tanniinit kuivattavat suuta miellyttävästi. Raskaudesta huolimatta jossain maun keskivaiheilla löytyy freesiä ja kirkasta hedelmää, joka luo jopa raikkauden tunnetta. Loppupeleissä Dorico kuitenkin tuntuu lähinnä (puolta) astetta kevyemmältä ja tyylikkäämmältä versiolta Emilio Morosta, ja erottui edukseen lähinnä herkullisen tuoksunsa ansiosta.

Viime lauantaina avokki oli lupautunut kokkaamaan uunilohta, ja meikäläisen osaksi jäi valikoida kaapista satavarma viini. Bourgognet ja itävaltalaiset saivat jäädä, kun käteen osui pari viikkoa takaperin ostettu Spätlese trocken Moselin jokilaaksosta. Nettiarviot olivat todenneet viinin kaikinpuolin hyvin tehdyksi, mutta liian kuivaksi omassa kontekstissaan. Itselle on kuitenkin maistunut hyvin nämä kuivemmatkin saksalaiset, joten odotukset olivat korkealla.

Olen yleensä haluton kommentoimaan etenkin nuorten viinien ulkonäköä, mutta tällä kertaa on mainittava, että tämä Riesling näytti erityisen pirskahtelevalta. Anchormania lainatakseni tuoksu käytännössä aiheuttaa pistelyä sieraimissa. Aromeissa löytyy mm. trooppista hedelmää, sitrusta ja hentoa hiivaisuutta (sur lien tuotoksia kenties?). Suutuntuma on odotetusti kuiva ja Moselin standardeilla tuhti. Voimakas happorakenne kannattelee vaivatta sitruksen ja aprikoosin värittämää runsasta, maukasta hedelmää. Mineraalisuus tuo viiniin ulottuvuutta. Runsaudesta huolimatta kokonaisuus on mielestäni virkistävä ja äärimmäisen helposti nautittava. Viini huuhtoo suun tehokkaasti raikkautensa ansiosta ja jättää kevyen fiiliksen jälkeensä. Huippua tavaraa!

Loppuavautuminen liittyy puhtaasti siihen, että tätä Bastgenia ei löydy läheskään jokaisesta Alkosta ja mainio Fritz Haag on nyt poistumassa koko maasta. Toisin sanoen Alkon kuivempien Moselin laatuviinien tarjonta on lähes olematonta. Seuraavaksi pitää kai etsiä saksalaisia valkkareita tarjoava nettikauppa, taikka lähteä paikan päälle haalimaan herkkuja.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s