Eurotrip

Dear Diary,

Viimeaikoina nautiskellut viinit ovat herättäneet monenlaisia mielipiteitä ja ajatuksia, jättäen myös ilmaan kysymyksiä. Voiko ilmaamisesta olla haittaa? Onko nykypäivän huoneenlämpö lähtökohtaisesti liiallisen korkea punaviinille? Miksi 13,5 %-vahvuisessa viinissä tuntuu alkoholin polte, mutta 15 %-vahvuisessa ei? Miksi en juo useammin ranskalaista Syrah’ta?

Viimeiseen kysymykseen tiedän vastauksen ja se on korkea hintataso. Toisaalta, ehkä olisi meikäläisenki jo aika tutustua nettiviinikauppojen tarjontaan. Siihen asti maksetaan maltaita taikka ollaan juomatta.

Tomaattipohjainen, runsaalla parmesaanilla koristeltu pekonipasta komentaa kohti Italia-hyllyä. Punkutkin toimivat, mutta useammin tulee napattua valkoinen (lue: Pieropan Soave Classico). Vaihtelun vuoksi tuli nyt tartuttua eteläisemmän Marchen alueen Verdicchioon. Kuten yleensäkin Italian valkoisten kanssa, oli aiempaa kokemusta tästä lajikkeesta surkeanlaisesti.

Freesi ja aromaattinen tuoksu tarjoaa sitrushedelmää, persikkaa ja mineraalisuutta. Runsas suutuntuma on hiukan öljyinen, mutta voimakkaat hapot saavat viinin maistumaan lähes pirskahtelevalta. Raikas makumaailma on alkujaan täysin hedelmävetoinen, mutta paljastaa ajan myötä myös pientä pähkinäisyyttä. Viini ja ruoka eivät ole täysin samalla levelillä, mutta yhdistelmän toimivuus paranee sitä mukaa, kun ruokaan raastaa lisää parmesaania. Silti ruoka ei onnistu täysin peittämään maun loppuosassa tuntuvaa alkoholin pistoa. Ilmiö korostuu entisestään viiniä siemailtaessa sellaisenaan ruokailun jälkeen. Lisäksi jopa aggressiiviseksi kuvattavissa oleva hapokkuus on sitä luokkaa, että ei tästä seurusteluviiniksi olisi. Rutikuivaa tavaraa. Poweria löytyy sen verran paljon, että osuvampi ruoka olisi varmaan ollut joku täyteläisempi, kenties kermainen annos. Voi olla, että jopa kypsyttely voisi tehdä terää viinille. Tällä hetkellä kuitenkin alkoholisuus häiritsee ja kokonaisuus ei tunnu täysin tasapainoiselta.

Montecillon viinejä (Crianza ja Gran Reserva) on tullut nautittua useampaan otteeseen ja hyvin ovat maistuneet. Nyt vuorossa oli Tallinkilta 11 euron hintaan napattu Reserva vuosimallia 2006. 5 vuotta on aika nuori ikä kyseisen tyylin edustajalle, mutta uskomus oli että riittävällä ilmaamisella tämä voisi juuri ja juuri maistua lasagnen kanssa. Tämä tapaushan toki avasi silmät sille tosiasialle, että aina pitäisi olla toscanalaista kaapissa.

Tunnin hengittelyn jälkeen melkoisen sulkeutunutta tummaa marjaa ja nahkaa. Ok kamaa lasagnen kanssa, joskin odotetusti jyrää ruokaa pienessä määrin. Takaisin pulloon ja yöksi säilöön.

Seuraavana päivänä viini on auennut nätisti ja on jo huomattavasti anteliaampi. Luumua, tummaa kirsikkaa, kuivaa tammea ja lievästi vaniljaa. Suutuntuma on kevyt ja virtaviivainen. Maku on mehukkaan marjainen ja jopa mineraalinen, mutta selkeät hapot jättävät suun miellyttävän kuivaksi. Toimii Vilhon kanssa oikein hyvin. Tunnin-parin aikana pullossa pöydällä viini kuitenkin lässähtää pahasti. Suutuntuma muuttuu raskaammaksi ja fokus katoaa. Hedelmä muuttuu makeammaksi ja viinistä tulee suoraan sanottuna tylsä.

Lämpö, happi vai molemmat? Tiedä häntä, mutta muutos oli ikävä yllätys. Viinin ollessa parhaimmillaan se on ehdottomasti buenoa tavaraa 11 oravannahalla. Huonoimmillaan not so.

Pohjois-Rhône on lähellä meikäläisen sydäntä. Hintataso ei niinkään. Ehkä joku kaunis päivä voi vielä hyvällä omalla tunnolla maksaa viisikymppisen (tai enemmän) punkkupullosta. Siihen asti pitää etsiä vastaavanlaisia elämyksiä halvemmilta alueilta.

Tuoksu räjähtää sieraimiin. Aromit muuttuvat joka nuuhkaisulla, sisältäen pippuria, suolaista lihaa, savua ja luumua. Wicked cool! Tuhti suutuntuma on pulloillaan runsasta tummaa marjaa, pippuria sekä lakritsaa. Kokonaisuus on täyteläinen ja todella intensiivinen, olematta silti raskas. Kaikki palaset ovat keskenään tasapainossa ja viini on erittäin helposti nautittava, kompaten tummassa alessa marinoitunutta pihviä mainiosti. Pitkä maku jättää hiukan tahmean, mutta samanaikaisesti kuivan tuntuman suuhun. Tanniineissa löytyy, mutta ne ovat pyöristyneet miellyttävästi. Nektaria!

Oli viini kuinka huono tai hyvä, sitä ei voi olla suhteuttamatta sen hintaan. 27 € menee meikäläisellä suhteellisen selkeästi viinien keskimääräisen hintatason yläpuolelle, mutta jälkikin on tällä kertaa sen mukaista. Vaikka palavan rinteen tai Hermitagen ”eleganssia” ei ehkä löydy, on kyseessä kuitenkin epäilemättä aito tavara, jota on vaikea löytää halvempaan hintaan näiltä leveyksiltä. Epäilemättä tätä saattaa tulla ostettua toistekin, mutta olisi silti suotavaa, että monopolin valikoimiin saataisiin lisää saman kategorian tuotteita.

10 thoughts on “Eurotrip

  1. Offerus 2007 on todella onnistunut viini ja mielestäni kohtuuhintainen. Mieliteot ranskalaiseen Syrahiin heräsivät taas artikkelin myötä. Ne ovat todella hienoja mutta valitettavasti pääasiassa ylihinnoiteltuja kuten monet ranskalaiset.

    • Onhan se niin, että ranskalaisissa laatu maksaa, mutta toisaalta uuden maailman viineistä harvemmin samanlaisia elämyksiä irtoaa. Mitä kyseiseen lajikkeeseen tulee, itsellä ei kauhean värisyttäviä viinejä ole lämpimiltä alueilta tullut vastaan vaikka hinnassa mentäisiin rankasti ylöspäin. Monesti näitä uuden maailman Syraheja/Shirazeja hehkutetaan suhteellisen viileiden mikroilmastojen viineinä – joskus jopa mainitaan Pohjois-Rhône tyylillisenä innoittajana – mutta silti uusi tammi ja hillo dominoivat täysin.

  2. Kantsii ehdottomasti tutustua superioren tarjontaan. Ite oon tilannut sieltä monet hyvät Soavet, Pecorinot ja Verdicchiot, puhumattakaan punkuista! Nyt vesi kielellä odottelen uusia pulloja ja uusia makuja. Toi Syrah pitää varmaan tsekkaa joku kerta, koska ite diggailen just ton tyylisuunnan Syrahista.

    • Itse asiassa parit kerrat tota superiorea oon selailluki ja kattonu, että melkosesti on valikoimaa. Lähinnä kynnyskysymyksenä on toi kieli. Joskus junnuna luin parit kurssit saksaa, mutta sen verran heikolla tolalla on kielitaito, että ikä ja terveys menis ku koittasin selvittää toimituskuluja ja -ehtoja. Lisäksi oon menossa kesäkuussa Toscanaan ja oon vähän miettiny sitä mahdollisuutta, että lähettäisin sieltä itelleni kasan viinejä, mikäli ei liian kalliiksi tule.

      Mites suuria määriä/kuinka arvokkaita pulloja tuolta superioresta tarvii tilata, että kuljetuskustannukset ei nouse suhteellisesti järjettömän suuriks?

      • oisko ollu et 13 pulloa on 25e ja sit alkaa hyppimään noin 5e välein mutta aika kasan (reilu 60 potelia) että nousee yli 50e lähetykset. vielä kun menee tilaamaan yli 300e niin saa 2% kokonaishinnasta alennusta eli ne voi vaikka vähentää lähetyskustannuksista. Normaalisti itellä mennyt 70c – 1e / plo.

  3. Kyllä pitäisi juoda enemmän pohjois-Rhônesta, sopii muuten hyvin liharuokiin missä on maustepippuria ja puolukkahilloa lisukkeena.

    Parker on sanonut että ’09 oli erinomainen vuosi pohjois-Rhônessa, vähän kuin ’07 oli etelässä. Tämmöisiä julkilausumia vaikuttaa myös hintaan ja tosi asia on että hinnat nousevat Parker-pisteiden mukaan. ’09 oli hyvä viini vuosi Ranskassa, hyviä vuosikertoja Bordeaux’ssa ja Burgundissa, kenties myös Loiressa ja Samppanjassa….että kyllä nyt löytyy ostamista😉

    Olen tilannut pari kertaa Superioresta, kiva ja luotettava kauppa. Rahtikustannukset riippu määrästä, voit tarkistaa taulukosta.

    • Helppoa kuin heinänteko! Google translaten avustuksella sujui jopa varsin helposti tilauksen tekeminen ja nyt on olo kuin pikkulapsella joulukuussa. Karu fakta tuli ilmi, että ei toi saapasmaan valkkareiden laaja kirjo ole meikäläisellä lainkaan hallussa. Pitääpä kesällä koittaa tutustua paikan päällä niihinkin, niin osaa sitten ehkä jatkossa tilailla pinot biancoja, fianoja ja greco di tufoja, puhumattakaan Migen mainitsemista.

    • Jooh, kiitoksia vaan silti molemmille opastuksesta. 12 pullon tilaus näyttäs Turussa olevan tällä hetkellä eli varmaanki aika pian kotiovella. Alkon Toscana-valikoima oliki jo sen verran läpi koluttu, että hyvään väliin tuli tää kokeilu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s