Kelvollinen samppis ja löytö alelaarista

Normaalisti kirjoitan mielelläni muutaman rivin alkusanat ennen juomamuisteloita. Tällä kertaa ei jaksa. Toisaalta räp-albumeillakin introt ovat yleensä ajanhaaskausta. Asiaan.

Hillitystä tuoksusta irtoaa hiivaa, mehiläisvahaa ja omppua. Suutuntuma on kepeä, mutta terävien, napakoiden happojen kannattama. Simppelihkö makumaailma muodostuu lähinnä happamasta, vihreästä ompusta ja miellyttävästä hiivaisuudesta. Kokonaisuus kiteytyy hyvin sanaan raikas. Kokemusta samppiksen kypsyttämisestä ei juuri ole, mutta uskoisin tämän olevan niitä tapauksia, joissa ikä saattaisi tuoda runsautta ja entistä miellyttävämpää suutuntumaa. Mene ja tiedä. Joka tapauksessa varsinaisia vikoja ei löydy, tasapainoa löytyy ja rakenne ovat kunnossa. Normitilanteessa ei herättäisi hurraa-huutoja, mutta Jeanmairen hirvityksen jälkeen tämä on lähes nektaria. Tuli muuten juotua Uudenmaankadun Raflassa. Ei hassumpi paikka, ruhtinaallisen myöhäisellä lounaalla (-16) nautittu lammasmakkarapastakin oli hyvää.

Tallinkilta kaappiin päätynyt halpis-Graves. Mustaherukkaa, nahkaa, mausteita ja lyijyä tuoksussa. Siinä olikin ne hyvät uutiset. No joo, pihvin kanssa viini toimii kelvollisesti. Ongelmia tuleekin, kun viiniä koittaa nauttia sellaisenaan. Mausta löytyvät tumma hedelmä, nahka  ja hillitty mineraalisuus jäävät täysin sivuosaan. Tuhdissa viinissä on nimittäin rutkasti tanniinejä ja happoja. Lisäksi päällimmäisenä mieleen jää epämiellyttävän runsas ja voimakas mausteisuus. Mistään hyvästä tasapainosta ei voi puhua. En jaksa edes uskoa kypsyttämisen auttavan, koska hedelmää löytyy niin niukasti. Kiitos Gruyeren, viini tuli juotua useamman päivän ajanjaksolla. Melkeinpä olisi kyllä joutanut viemäriin.

Monopolin alennusmyynneistä nappasin pari pulloa reilulla 11 eurolla tsibale. Muenzenriederin Zweigelt on mielestäni kohtuullista, tämän olin käsittänyt olevan parempaa. Korkkasin pullon kylmiltään (~14C°) kaapista. Tuoksusta irtoaa samantien tummaa kirsikkaa ja nahkaa. Suussa maistuu kirpeän herkullinen kirsikkanektari. Nam! Lämmetessä tuoksu muuttuu monimuotoisemmaksi: mausteita, savua ja lihaisia elementtejä. Makuun ilmestyy pippuria, karpaloa ja mineraalisuutta. Hyvät hapot ja kypsä marjaisuus keskitäyteläisessä kropassa muodostavat erittäin mehukkaan kokonaisuuden. Kiitos alhaisen alkoholiprosentin (12,5 %) tätä juo monesta syystä ilokseen.

Selkeä hapokkuus, runsas hedelmä ja miellyttävä kepeys tuovat mieleen Raisins Gauloisin. Tällä Zweigeltillä on silti tarjota niin paljon enemmän. Reilulla 11 eurolla tämä on todellinen bargain ja johan harmittaa, että ostin vain pari putelia. Me wants more!

Advertisements

2 thoughts on “Kelvollinen samppis ja löytö alelaarista

  1. Kävin viikonloppuna Baltian maissa ja paluumatkalla melkein ostin Chateau l’Hospital, hyvä että se jäi väliin 😉

    Minulla oli muuten paljon laukuissa että en jaksanut kantaa maihin mitään suuria määriä. Ostin vaan pullo Lieu Dit Les Combes d’Arneval Chateauneuf-du-Pape 2007 ja Torresin Mas La Plana 2006.

  2. Joo, kyllä siellä tallinkillaki saa olla suht tarkkana sen suhteen mitä ostaa. Ei sillä, että meikäläisen mielipide silti mikään absoluuttinen totuus viinistä ois :). Tota CdP:tä löytyy iteltäkin yks kaapista. Yksi minkä oon todennut siljalla/tallinkilla hyväksi ostokseksi, on Cave de Tain Hermitage 2004 (19,90/21,90€)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s