Samppanja ei ole itseisarvo

Tovi sitten tuli heräteostoksena napattua ”alelaarista” pullo valikoimista poistuvaa samppanjaa. Kokemusta Jeanmairen tuotteista ei ollut, mutta jostain syystä en osannut pitänyt tuottajaa kovin suuressa arvossa. Normaalihinnalla 36,90 € en olisi ostanut ikinä, tuskin myöskään ensimmäisellä alennushinnalla. 25,50 € alkoi kuitenkin tuntua sen verran huokealta, että nappasin putelin epäröimättä. Tällä hinnallahan samppanjaa korkkaa jo keskellä viikkoa, ja saa rutkasti iloa arjen keskelle.

Jäännössokerin määrästä (muistaakseni 12g/l) johtuen pullo korkattiin suoraan jääkaapista. Tuoksusta irtoaa nenään mansikkaa, kevyttä sitrusta ja hiukan paahtoleipää. Terävien happojen hellittäessä suuhun muodostuu miellyttävä mousse, joka harmillisesti katoaa nopeasti. Makumaailma on melkoisen yksipuolinen. Marjaisuus hallitsee, ja muita ulottuvuuksia saa etsiä ajokoirien kanssa. Maku myöskin loppuu yllättävän nopeasti.

Yleisesti ottaen viinillähän on monesti tapana avautua ja kehittyä parempaan suuntaan lasissa. Tänään? No way José!

Nesteen lämmetessä mennään jo pahasti alamäkeen. Marjaisuus muuttuu makeaksi ja esanssiseksi. Samalla maun loppuosassa alkaa tuntua alkoholi ja aiemmin pienessä roolissa ollut raikkaus on nyt täysin kateissa. Eipähän tarvitse ihmetellä takaetiketin 6-10°C-suositusta. Outoa sinänsä, että mielestäni samalla viinin tuoksu muuttuu miellyttävämmäksi runsaamman paahtoleivän ja tietynlaisen kermaisuuden muodossa. Ei sillä, että tällä mitään pelastettaisiin.

Olkoon kyseessä ”tavallinen” kuohuviini, ja en vaivautuisi kirjottamaan viinistä sanaakaan. Nyt tilanne on toki täysin eri, koska kyseessä on luksustuote, jonka normihinta lähentelee neljää kymppiä. Odotukset vaikuttavat, mutta kyllä tämä tulisi ammuttua alas Cavana tai crémantinakin. Miten ihmeessä monopolin hyllyille on tässä hintaluokassa valikoitunut näin heikko esitys? Toki rosé-samppikset ovat hiukan vaaleita kalliimpia ja muita ehdokkaita ei välttämättä ollut mielin määrin, mutta silti en voi uskoa, että tämä voittaisi minkäänlaista sokkotestiä.

Onneksi kansa on sentään äänestänyt jaloillaan ja tuote ei ole täyttänyt ostovaatimuksia. Fight the power!

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s