2009 François Martenot Chablis Marouettes

Skenaario.

Kello näyttää kymmentä yli kahdeksaa maanantaisena iltana ja edessä on lohduton näky: toissapäiväisten tupaantuliaisten loputon tiskivuori. Edellinen päivä on mennyt sairastaessa avokin kanssa tämän vuoden toistaiseksi brutaaleinta krapulaa. Nyt tilanne on se, että avokin saapuessa yhdeksältä tulisi savulohipastan olla valmista. Noin viisi minuuttia tiskipöytää tuijotettuani koen valaistuksen: meillähän on astianpesukone. Tämän läpimurron jäljiltä pino pienenee noin puoleen, ja tiskipöytä kiiltelee tyhjänä jo hiukan yhdeksän jälkeen. Olo on kuin Rocky Balboalla portaiden yläpäässä.

Rutiininomaisen kokkauksen aikana (Aglio & Olio:n suosikkireseptejäni, helppoa ja herkullista) lasiin kaatuu hailakan näköinen Chardonnay. Nenään kulkeutuu sitruunan, hunajan, paahtoleivän ja hennon voimaisuuden miellyttävä kombinaatio. Keskitäyteläinen suutuntuma on aavistuksen kermainen. Pienestä mineraalisuudesta huolimatta selkeästi hedelmävetoista tavaraa. Keskipitkässä finaalissa tuntuu hiukan mausteisuutta. Lajilleen tyypillisesti hapoissa löytyy, mutta hapokkuus ei ole tyyliltään aggressiivisen hyökkäävää. Myöskään vegetaalisuutta ei löydy kuin nimeksi, kiitos runsaan ja kypsän hedelmän. Makumaailma on ehkä aavistuksen yksiulotteinen, mutta siitä huolimatta tämä on loistavaa seuraa mereneläville.

Tänään kermaisen lohipastan yhteydessä jäähdytettynä tämä puhdistaa suuta tehokkaammin kuin painepesuri. Konteksti auttaa Marouettesia loistamaan, mutta kyllä sillä omiakin ansioita on. Muutamien muiden perus-Chablisten – kuten Moreaun ja Brocardin – rinnalla tämä on jo sellaisenaan erittäin miellyttävää menettämättä pisteitä ruokaystävällisyydessä. Ei elämyksellinen viini, mutta tänään nimenomaan sitä mitä lääkäri määräsi. Yay!

Advertisements

2 thoughts on “2009 François Martenot Chablis Marouettes

  1. Tänks! Em. kaltaisen vaikeuksista voittoon-tarinan jälkeen tarinaa tuntuu syntyvän lähes itestään, kun taas parin edellisen tekstin tuottaminen on ollu melkosta pakkopullaa. On tää jännä laji.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s