Nesteraportti 3

…Ja samalla tiellä jatketaan.

Myönnettäköön, että ei tässä ole aikoihin tullut korkattua pulloa, jolle olisi suuria odotuksia ollut ladattuna, mutta silti. Sentään ei edellisen postauksen Mercureyn kaltaisia pettymyksiä ole tullut vastaan, joten ei kai sitä kamalan pettynyt voi olla menneen viikon viinikokeiluihin. Lisäksi kaappiin on tullut hankittua jos jonkinmoista toinen toistaan kiinnostavampaa pulloa, eli eiköhän tässä parempia aikoja ole luvassa. Ongelmana tuppaa vaan olemaan, että suurin osa varta vasten kaappiin ostetuista pulloista tuppaa olemaan pienempiä tai suurempia kypsyttelyprojekteja, joita ei vaan raaskisi avata.

Pieniä iloja on onneksi irronnut muista asioista. Keskiverto suomalainen juo kuulemma paljon kahvia ja minä en ole poikkeus. Espressobisnekseen en ole kumma kyllä vielä lähtenyt, mutta erinäisiä markettien suodatintuotteita on tullut jonkin verran kokeiltua. Kaffecentralenista tuli napattua mukaan taannoin mukaan Monteriva-tummapaahtoa, jota myöhemmin löytyi Liisankadun Cremasta vielä kohtuullisempaan hintaan 15,20 €/kg. Tyydyn yksinkertaisesti toteamaan, että oikein maukasta tavaraa, joka ehdottomasti piristää tämän talouden aamuja. Todellisille kahvifanaatikoille varmasti suodatinkahvina perushuttua, mutta tällä hetkellä passaa meikäläiselle mainiosti.

Jos sitten niistä ei-aivan-elämyksellisistä viineistä.

Keskivertoa makeampi Alsacen riesling päätyi viime viikolla lasiin. En kuollaksenikaan muista mitä tämän kanssa tuli syötyä, mutta varmaankin yhdistelmä toimi. Uskoisin piirtäväni ruksin seinään sinä päivänä, kun kyseisen alueen ja lajikkeen viini sotii selkeästi melkeinpä mitä tahansa ruokaa vastaan. Tuoretta persikkaa ja sitruunaa miellyttävässä tuoksussa. Raikas hapokkuus tukee selkeästi puolikuivaa ja keskitäyteläistä makua. Runsas hedelmäisyys hallitsee, mutta hillitty mineraalisuus tuo vähän vivahteikkuutta palettiin. Vuorokausi jääkaapissa hillitsee makeahkoa hedelmää, ja lasista löytyy jo varsin miellyttävä seurusteluviini. Kokonaisuutena oikein mukiinmenevä tuote, joka ainakin lievän makeutensa ansiosta erottuu lajinsa muista edustajista.

Särmikäs, haastava, karismaattinen, hienostunut, moniulotteinen. Siinä adjektiiveja, joista ei tarvi puhua tämän viinin yhteydessä. Sen sijaan kyseessä on pyöreä, pehmeä, mutkaton ja äärimmäisen helppo punkero, jonka suosiota ei tarvitse ihmetellä. Tämä ei tosiaan häiritse ainuttakaan ihmisen aistia, ja seitsemän gramman jäännössokeri takaa, että marjainen ja lievästi vaniljainen juoma soljuu helposti kurkusta alas. Tekisi mieli kutsua mummoviiniksi, mutta epäilemättä tämä iskee kaiken ikäisiin pelkiltään punkkua lipittäviin. Täsmätuote, vaan ei minulle.

Raisins Gauloisin jälkeen oli no-brainer ottaa testiin nk. huippuvuosikerran vakavampi tuote. Vertailu aiempaan olisi todennäköisesti väistämätöntä. Tuulimyllyviiniä teki sikälikin mieli, että edellinen pulloni kyseistä tavaraa oli näyttänyt keskisormea korkkivian välityksellä. Tämä puteli oli kuitenkin kunnossa. Tuoksusta löytyy runsaasti kirsikkaa ja kypsää vadelmaa, kuitenkin ilman RG:n purukumia. Suutuntuman runsasta mehevää marjaisuutta tukee voimakas hapokkuus. Posoleeksi melkoisen tuhti, runsaan maukas viini kuivattaakin suuta kivasti, mikä ei kylläkään juotavuudesta verota pisteitä. RG:tä haukuin liian simppeliksi ja harmillisesti tällä viinillä on vähän samaa vikaa, pienemmässä määrin tosin. Kovin eri tyylistä tavaraa nämä kaksi kuitenkin ovat. Siinä missä RG on hauska ja harmiton purkkaviini, on tämä ehdottomasti tyyliltään ja rakenteeltaan vakavampi ruokaviini. Vuosia on varmasti jäljellä, koska kahden vuorokauden päästä viini oli vielä erittäin elossa ja hapot olivat vieläkin selkeät. Mielestäni maistui tosin raikkaammalta suoraan avaamisen jälkeen, joten en tiedä miten paljon kypsyttelyllä voittaa. Summa summarum ei missään nimessä huonoa tavaraa, ja vain pienehkö pettymys. Todennäköisesti vuosikerran suuruus ei kuitenkaan tässä viinissä täysin materialisoidu?

 

Suurempia ilonaiheita odotellessa, Cheers!

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s