2008 M. Chapoutier Côtes du Rhône Villages Rasteau

Etelä-Rhônen ala-alueiden luokittelu on asiaan vihkiytymättömälle jotakuinkin epäselvä. Siinä missä suurin osa alueista tuottaa viinejä AC Côtes du Rhône tai AC Côtes du Rhône Villages-otsakkeen alla, on muutamalla alueella on AC-luokituksensa. Karkeasti yleistäen homman nimi on kuitenkin se, että punaviineissä päärypäleenä toimii Grenache ja täytteenä voi olla Syrah’n ja Mourvedren lisäksi pieniä määriä ties mitä kummallisuuksia. Ala-aluehierarkian huipulla patsastelee AC Châteauneuf-du-Pape, joka erottuu muista niin arvostuksen kuin hinnoittelun osalta: 20 €+ hinta Suomessa ylittää monen kipurajan. Koska ilmastotekijät ja sallitut rypälekoostumukset ovat suurin piirtein samat, voi etsivä löytää mainioita hintalaatusuhteita vähemmän prestiisiä omaavilta ala-alueilta. CdR-Villages luokitusta tähän asti kantanut Rasteaun kylä on tuleva saamaan vuosikerrasta 2009 alkaen omat aakkosensa, mikä on kaiketi varsin selkeä osoitus alueen punkeroiden keskimääräisestä laadusta. Alkosta on iät ja ajat löytynyt yhden alueen tunnetuimman tuottajan, biodynaamisen Chapoutierin pullote kyseiseltä alueelta. Rypäleet muuten ostetaan sopimusviljelijöiltä, hence sertifikaatin poissaolo.

Väri on tummanpunainen, mutta ei paksuimmasta päästä. Sulkeutuneesta tuoksusta irtoaa ajan myötä tummaa kirsikkaa, multaa, savua ja hiukan alkoholia. Melko täyteläisestä mausta löytyy tutun kirsikan lisäksi nahkaa, lakritsaa ja mausteisuutta. Selkeät hapot ja suuta kuivattavat muttei kuitenkaan kovat tanniinit muodostavat hyvän rakenteen. Maku ei ole järisyttävän pitkä, mutta ei nyt aivan seinäänkään lopu. Passelin liharuuan kanssa viini maistuu erittäin mehukkaalta ja juotavalta, mutta ilman ruokaa alkoholi tulee esiin, ei kuitenkaan liian häiritsevästi. Kenties katoaisi kypsyttelyllä? Paketti pysyy kuitenkin hyvin kasassa ja kokonaisuus on miellyttävä.

Tyypilliseen rhônelaiseen tyyliin tämä on runsasta, mutta smoothia tavaraa. Minkäänlaista hillomaisuutta ei onneksi ole havaittavissa. Itse asiassa tämä on meikäläiselle jopa miellyttävämpää kuin jotkut 2007-vuosikerran hilloiset CdP:t, joita on sattunut lasista löytymään. Toisaalta kyseisille viineille on kai yleisesti povattu hyvää kypsyttelypotentiaalia, joten paha sanoa millaisiksi tulevat muuttumaan. Nevertheless, eiköhän tätä viiniä tule ostettua vielä toistekin, sen verran hyväksi vastineeksi osoittautui hinnalleen.

Advertisements

3 thoughts on “2008 M. Chapoutier Côtes du Rhône Villages Rasteau

 1. Täytyy sanoa, että oon täysin samaa mieltä. Viini ehdottomasti Chapoutierin halvemman pään viineistä herkullisin – ehkä jopa paras alkon perus kottaraisista. Tätä tulee itsekkin ostettua aika usein.

 2. Erinomainen ruokaviini on tosiaan kyseessä, ja varmasti hintansa väärti.
  Chapoutierin nimi jäi myös mieleen.
  Havaitsin että Viikkarilla olisi Chapoutier Chateauneuf-du-Pape BIO hintaan 23€ pullo.
  Alkon tilausvalikoimasta se löytyy 37,50€!!
  Tuohon hintaan sitä joutuu kyllä jo maistamaan…

  • Juu-u, tilausvalikoimassa on paljon ”ilmaa” monien tuotteiden hinnoissa. Tämä on toki ymmärrettävää, koska pullokohtaiset kuljetuskustannukset nousevat taivaisiin. Toisaalta taas osa tuotteista normaalivalikoimasta poistuessaan näyttävät säilyttävän hintansa tilausvalikoimassa. Muistan joskus ostaneeni dollarinkuvat silmissä alennushintaan herkullista espanjalaista Masia Esplanes-viiniä, vain todetakseni myöhemmin sitä myytävän tilausvalikoimassa tasan samalla hinnalla, jonka olin itse maksanut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s