N.V. Larmandier-Bernier Champagne Extra-Brut 1er Cru Blanc de Blancs

Tää skumppa on tosi hyvää, ihan samppanjan veroista!

Ylläolevan lausahduksen tuppaa kuulemaan aina silloin tällöin, milloin mihinkin pullotteeseen liittyen. Sanat tietenkin heijastavat sanojan omaa käsitystä siitä, miltä samppanja noin yleensä hänen mielestään maistuu. Uskoisin, että tämä useimmiten perustuu varsin suppeaan otantaan kyseisistä kuohuvista. Voi myös olla, että puhuja pitää kyseistä kategoriaa yliarvostettuna ja -hintaisena. Selkeästi lauseesta kuitenkin voi ymmärtää, että samppanjalla on puhujan mielestä jokin yksittäinen taso, johon muut kuohuvat pyrkivät.

En ole itse mikään samppanjaekspertti, mutta sen verran kyseisen alueen kuohuvia olen juonut, että tiedän erilaisia pullotteita löytyvän mielettömän laajan skaalan. Kautta linjan kallis hintataso toki aiheuttaa sen, että odotukset ovat aivan eri tasolla kuin ”normiskumpan” kohdalla. Siksi onkin erityisen tärkeää juuri tämän kategorian kohdalla erotella jyvät akanoista. Alkossa suurin osa samppanjoita taitaa mennä jotakuinkin haarukkaan 40-50 €. Näistä suurin osa on ns. vakiosamppanjoita, vuosikerrattomia sekoituksia, joiden tarkoitus on maistua vuodesta ja erästä toiseen samalta. Tämä on mahdollista eri vuosikertoja sekoittamalla, ja sokeria lisäämällä. Sokeri tosiaan tasapainoittaa erien välisiä eroja, mutta mielestäni se vie pois samppanjan viinimäisyydestä, paremman sanan puutteessa. Siksi olenkin tottunut etsimään mahdollisimman kuivaa samppanjaa – varustettuna merkinnöillä kuten non dosage tai extra brut – silloin harvoin, kun tuota luksustuotetta päädyn ostamaan. Lisäksi olen huomannut, että omintakeisempia tuotteita löytyy useiten pienemmiltä samppanjataloilta, koska heillä ei välttämättä ole resursseja tuottaa tasalaatuista vakiosamppanjaa vuodesta toiseen vuosikertavaihtelun sekä pienten tarhaomistuksien johdosta. Omintakeinen ei tosin ole synonyymi paremmalle, joten omaan ostoprosessiini kuuluu lähes aina erittäin huolellinen tiedonhaku.

Taannoin tilausvalikoimaa silmäillessäni huomasin tilausvalikoimaan ilmestyneen pari samppanjaa Larmandier-Bernier-nimiseltä tuottajalta. Spekseistä kävi ilmi että pullotteiden edustuksesta vastaa lafka nimeltä Vindirekt. Kaiken spekulaation uhalla on todettava, että olen aina pitänyt lafkan tuoteportfoliota vaikuttavana. Nopeat CT-skannaukset loivat mielikuvaa varsin laadukkaasta ja tinkimättömästä (biodynaamista, ainoastaan 1er ja Grand Cru tarhoja) samppanjatalosta, ja himot jomman kumman pullon ostamiselle heräsivät. Hyvä syy kuplivan korkkaamiselle seuraavana viikonloppuna oli nopeasti keksitty avokin hyväksymänä, ja pullo osui käteen jo seuraavalla kauppareissulla.

Disclaimer: lopputeksti on todella puuduttavaa hehkutusta.

Huumaava tuoksu tarjoaa sitrusta, vaniljaa sekä paahtoleipää. Viimeistä aromia löytyy samppanjoista montaa sorttia, mutta tätä miellyttävämpää leipäisyyttä ei minun nenääni ole aiemmin eksynyt. Suutuntuma on vähintään yhtä vakuuttava: happorakenne on voimakas, mutta miellyttävä, ja kuplat tuntuvat säilyvän pienen ikuisuuden. Parin heikomman Blanc de Blancs-samppanjan maistelleena tämä yllättää täysin runsaudellaan. Todella voimakkaan ja intensiivisen makuista, olemalla silti todella nautittavaa.

Nautimme tätä kylmäsavulohipastan kanssa, ja viini loisti sekä ruuan kanssa, että ilman. Nopea mielleyhtymä oli aiemmin hehkuttamani Charme de Jean-Paul Brun, joka myöskin on rutikuiva kuiva BdB-skumppa (ja jota olen joskus tainnut hehkuttaa ”samppanjan veroiseksi” :)). Tässä tosin on kaikkea enemmän ja kaikki on tehty vähän paremmin. Jämäkämpi rakenne ja voimakkaampi hapokkuus varmasti luovat tälle kypsytyspotentiaalia, mutta enpä ainakaan itse jaksaisi tällaista herkkua kauaa hautoa. Talon 120,000 pullon vuosituotanto takaa, ettei tätä varmaankaan tulla normaalivalikoimassa näkemään. Harmi, sillä pesee kyllä mielestäni pöytää n. 44 € hinnalla saman hintaluokan tuotteilla. Loistavaa tavaraa, jota on todennäköisesti pakko ostaa toistekin.

Advertisements

6 thoughts on “N.V. Larmandier-Bernier Champagne Extra-Brut 1er Cru Blanc de Blancs

  1. Korkkasin Terre de Vertusin perjantaina. Harvinaisen voimakasarominen samppanja jossa oli sekä sitruunan hapokkuutta että omenan hedelmäisyyttä sopivassa suhteessa. Olisi mielenkiintoinen kypsytyskohde koska makua tuntuu riittävän. Mielestäni Alkon valikoiman kärkikastia mitä kuohujuomiin tulee alta 50 euron. BdB Extra Brut odottaa vielä kaapissa juhlahetkeä, saattaisi olla kesäloman kunniaksi vuorossa.

    • Joo, Vertusista ei ole kyllä tullut pahaa sanaa vastaan. Pitääpä itekin testata lähitulevaisuudessa. Toinen kiinnostava tuottaja josta kuulee paljon suitsutusta on Pierre Peters, jonka tuotteita myöskin löytyy tilausvalikoimasta. Tyylin pitäisi olla samaa runsasta blanc de blancsia kuin L-B:llä.

  2. Petersiä on ollut tilauksessa varmaan pari kuukautta jo Alkosta. Taitaa olla saatavuudessa hämminkiä. Maistoin Larmandier-Bernier BdB:n tosiaan kesälomalla ja se ei omaan makuuni uponnut ihan yhtä hienosti kuin Terre Vertus. Mutta kyse on enemmänkin sen edustamasta tyylisuunnasta kuin siitä etteikö kyseessä olisi laatujuoma. Joka tapauksessa tämä tuottaja oli positiivinen uusi tuttavuus ja tulen ostamaan jatkossakin.

    • Ootkos onnistunut jo Petersiä hankkimaan? Lähialkossa sattui Extra Brutia olemaan hyllyssä, yksi pullo tuli otettua talteen. Noi tilausvalikoiman kolme vaihtoehtoahan on kaikki aika samoissa hinnoissa ja Millesime ois ehkä ollu vielä kiinnostavampi, mutta toisaalta tääkin taitaa olla yhdestä vuosikerrasta tehty NV samppis ja rutikuiva vetoaa meikäläiseen…Tuskinpa tuottaa pettymystä kun korkkauksen aika koittaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s