Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

Vihdoin lasiin eksyi tämän(kin) joulun savuolutspesiaali, saksalainen Urbock. Toistaiseksi oli vastaan tullut hyviä (La Chouffe, Anchor ja Fuller’s), huono ja kallis (Wintercoat Yule Ale) ja jossain määrin yhdentekeviä tai tylsiä (Kapuziner ja Samuel Adams). Urbockin korkkaamiselle oli ollut jonkinlainen kynnys täysin tuntemattomasta syystä, sikäli kun muistan joskus pitäneeni normaalivalikoimaan kuuluvasta saman panimon Märzenistä. Saksa on myös hieno maa.

Tuoksusta tulee samantien mieleen saunapalvikinkkuleikkeleet. Samalla tulee toki mieleen joulukinkku, ja kuinka hyvin olut jo tuoksun perusteella sopisi joulupöytään. Välihuomautuksena voin todeta, ettei tämä olut ole joulupöytääni eksymässä, koska joulu on minulle ennen kaikkea syy nauttia normaalia arvokkaampia viinejä. Epäjohdonmukaista ehkä, sillä tämä voisi olla kinkulle ideaali kumppani, mutta minkä ihminen luonteelleen mahtaa. Joka tapauksessa, savun aromi on tuoksussa todella selkeästi esillä. Suutuntumassa tuntuu ekana hiilihapot, mutta nopeasti maku muuttuu samettiseksi nektariksi toistaen samaa savuisuutta, joka jo tuoksussa tuli esiin. Maussa löytyy myös paahteisuutta (kahvia?) ja lievää makeutta. Kiitos jälkimmäisen tämä on äärimmäisen helposti nautittavaa, kermaisen täyteläistä nestettä, josta ei kuitenkaan tule ähky olo.

Märzenin juomisesta on niin pitkä aika, etten osaa tätä siihen verrata, mutta ei korkeampi alkoholi ja katkerolukema tästä ainakaan erityisen vaikeaa olutta ole tehnyt. Itse asiassa alkoholi ei ole havaittavissa missään vaiheessa, mikä jo toki itsessään on hyvän oluen merkki. Savuolut ei kai käsitteenä ole suomalaisille enää mikään vieras, sikäli kun Karhulta löytyy oma tuotos ja monet grillimarinadireseptitkin sisältävät kyseistä nestettä. Ei sinänsä ihme, sillä kai tässä savussa jotain suomalaista on, oli se sitten leirinuotiota tai intin kamiinaa. Lisäksi tämä itse asiassa tuntuu melkoiselta crowd pleaserilta, kunhan tarkoituksena ei ole tintata päihtymistarkoituksessa. Maukas olut, jota ei välttämättä tee mieli juoda toista perään.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s