Tutut rypäleet, vieraat alueet

Täysin sattumalta viimeisen viikon aikana tuli testattua kaksi viiniä alueilta, joilta en ole kyseisiä lajikeviinejä tottunut ostamaan: Bourgognen Sauvignon blanc ja Pfalzin Gewürztraminer. Molemmat viinit olivat ehkä karvan verran edullisempia, mitä normaalisti ostan, mutta toisaalta kumpikaan ei myöskään aiheuttanut hurraa-huutoja.

Domaine Sainte Claire Saint-Bris Sauvignon2009 Jean-Marc Brocard Saint-Bris Domaine Sainte Claire (10,98 €)

Sauvignon Blanc ei varsinaisesti kuulu suosikkirypäleisiini, mutta silti sitä tekee mieli ostaa aika ajoin. Sen tunnetuimmat kotipaikat, Uusi-Seelanti ja Loiren jokilaakso, tuottavat varsin erilaisia viinejä. Uuden-Seelannin viinit tarjoavat runsasta herukkaa ja hedelmää ja ovat varsin helppoja ja miellyttäviä. Loiren tuotokset taas ovat ihanteellisesti aggressiivisen hapokkaita, mineraalisia ja usein varsin haastavia sellaisenaan. Koska viini on minulle ensisijaisesti ruokajuoma, ovat jälkimmäiset luonnollisesti lähempänä sydäntäni, tarjoten hyvän kumppanin esim. vaalealihaiselle kalalle, ravuille ja vuohenjuustolle.

Tällä kertaa lautasella tulisi olemaan minulle täysin ennestään tuntematonta Pangasius-kalaa, joka ei kylläkään loppupeleissä maistunut läheskään niin eksoottiselta kuin nimi antoi ymmärtää. Arvoin Alkossa Loiren ja Bordeaux’n välillä, mutta harmikseni päädyin Brocardin burgundilaiseen SB:hen. Muistan maistelleeni viinimessuilla Brocardin saman tilan vanhojen köynnösten Chablis’ta joka oli todellista herkkua kyseisen appellaation perustuotteeksi. Lyhyestä virsi kaunis, tämä Saint-Bris ei kyllä tarjonnut kummoista elämystä. Tuoksu oli erittäin ruohoinen, ja makua dominoi lähes yksinomaan hapan herukkaisuus. Viinin saadessa ilmaa hapot hellittivät hieman, ja viini sai edes jonkinmoista tasapainoa. Kevyt viini maistui kelvolliselta ruuan kanssa, mutta ei tätä kyllä ilokseen sellaisenaan joisi. Samasta hintaluokasta löytyy huomattavasti parempia SB:eitä, kuten Petit Bourgeois ja Jacques Lurton Touraine.

Lind Gewürztraminer Trocken Spätlese2009 Weingut Lind Gewürztraminer Trocken Spätlese (12,15 €)

Edellisen jälkeen yksi asia oli varma: toista pettymystä ei saa tulla putkeen. Siispä luontevin (ja varmin) valinta currykanalle olisi ollut ranskahyllyn alsacelaiset viinit, ehkä vielä tarkentaen Gewürztraminer-rypäleestä tehdyt. Olin kuitenkin eksynyt taannoin Viiniwebiin lukemaan juuri tämän saksalaisen luomugewürzin arvosteluja, jotka olivat poikkeuksetta positiivisia. Koska en tunnista itseäni aivan suomalaiseksi massakuluttajaksi, alkoivat hiljaiset hälytyskellot soida. Kaikkia miellyttävä viini on perinteisesti yhtä kuin helppo, adjektiivi jota en juurikaan arvosta viinien maailmassa. Hetken mielijohteesta tämä kuitenkin tarttui mukaan stockan viiniputiikista varmojen alsacelaisten sijaan.

Jälleen kerran viini maistui täysin erilaiselta heti avaamisen jälkeen kuin saatuaan ilmaa, joten skippaan suoraan loppufiiliksiin. Etiketissä mainitaan jonkin sortin vanhan tammen käytöstä, joka tuntuu hienovaraisena vivahteena hennon kukkeassa tuoksussa. Uskoisin, että myös viinissä maistuva mausteisuus on peruja samasta tynnyristä. Suutuntuma on varsin kevyt ja pehmeä, mutta samalla ehkä vähän lattea. Kaipaisin enemmän happoja, vaikka rypäle onkin tunnettu matalahappoisuudestaan. Parhaiten makua kuvaa nimenomaan sana helppo, mutta em. ruuan seuraan tämä kyllä istuu saumattomasti. Paras käyttötarkoitus tälle varmaan onkin erilaiset kevyemmät ruuat, jotka eivät vaadi viiniltä suunnattomasti happoja. Toki varmasti toimii ihmisille, jotka vierastavat hapokkaita viinejä. Ei huono viini eikä missään nimessä pettymys, mutta taidan toistaiseksi pysytellä Ranskan puolella tämän rypäleen osalta, mitä Alkon valikoimiin tulee.

Huom. Tilausvalikoimasta näyttää hiljattain poistuneen vallan mainio Charme de Jean-Paul Brun Extra Brut. Kyseessä on Cremant de Bourgogne, eli Bourgognessa samppanjamenetelmällä valmistettu erittäin kuiva kuohuviini, joka pyyhkii pöytää monilla budjettisamppanjoilla. Kyseistä tuotetta löytyy vielä keskustan stockan Alkosta kahden kympin hintaan. Toivottavasti kukaan ei käy ostamassa sitä, jotta itselleni riittäisi mahdollisimman pitkäksi aikaa.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s