2007 Piero Talenti Rosso di Montalcino

2007 Piero Talenti Rosso di MontalcinoMitä punaviineihin tulee, Toscana kuuluu allekirjoittaneen suosikkialueisiin. Kokemus on osoittanut, että harva punaviini on yhtä monikäyttöinen erilaisten ruokien kanssa, kuin klassinen, puhdas Sangiovese tai sitten sen hallitsema blendi. Eniten on kulunut kohtuuhintaisia – mutta useimmiten laadukkaita – Chianti Classicoja, mutta myös edullisemmat blendit ovat osoittautuneet hyviksi hintalaatusuhteiksi.

Toscanan viinituotannon kirkkaimmat tähdet ovat olen joutunut toistaiseksi kiertämään kaukaa, vaikkakin muutama edullisemman pään Brunello di Montalcino on osunut kohdalle. Viimeksi mainitun pikkuveli Rosso di Montalcino tarjoaa joskus vastaavanlaisia kokemuksia reippaasti huokeampaan hintaan.

Alkukesästä Alkon valikoimista poistui alennushintaan liuta tuotteita, joista mukaan tarttui parit toscanalaiset nimeltään Nozzole Chianti Classico sekä Talenti Rosso di Montalcino. Nozzole tuli testattua mökkiressulla Hirvensalmen henkeäsalpaavissa maisemissa, ja edusti odotettua tyyliä ja laatua.

Nyt oli Talentin aika, ja jo kaataessani tuotetta dekanteriin huomasin, että kyseessä olisi kovin erilainen viini samasta (?) rypäleestä. Aluksi harjaantumaton nenäni ei onnistunut haistamaan viinistä juuri muuta kuin alkoholin, josta löytyi etiketistä merkintä 14,5 %. Reilun tunnin aikana alkoholin aromi ehti rauhoittua ja tilalle tuli tummaa (!) marjaa sekä tervaa. Pöydästä löytyi tuhdit entrecôtet pippurisen kastikkeen kanssa, jonka seurassa viinin täyteläinen, lihaisa ja mausteinen makumaailma pelasi varsin kelvollisesti. Ruuan kanssa nauttiessa aikaisemmin mainittu alkoholi ei tuntunut, mutta yrittäessä tyhjentää pulloa ruuan jälkee se nosti taas ikävästi päätään.

Luotto omaan haju- ja makuaistiini ei ole niin kova, että olisin päivittäin ehdottamassa sokkotastingvetoja, mutta uskoisin että en tätä viiniä ainakaan välittömästi Sangioveseksi tunnistaisi. Kovasti tulee mieleen aiemmin lukemani kirjoitus. Jos sieltä jostain välistä Sangiovesen kirsikan bongaa, niin poissa ovat joka tapauksessa rypäleelle tyypillinen kuivuus ja voimakkaat hapot. Noh, mene ja tiedä mutta itselleni tämä oli Toscana-fanina pettymys, vaikka ruuan kanssa maistuikin kyllä.

Advertisements

4 thoughts on “2007 Piero Talenti Rosso di Montalcino

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s